Προστασία, αποκατάσταση και ενίσχυση των άγριων πόρων

Προστασία της φύσης

Πώς ο πλούτος της φύσης αλλάζει ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούμε τη γη © Chris Heward/GWCT
Πώς ο πλούτος της φύσης αλλάζει ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούμε τη γη © Chris Heward/GWCT

Η προστασία και η διαχείριση των φυσικών περιοχών και διαδικασιών είναι σημαντική όταν η πίεση στη φύση είναι μεγάλη. Οι περιοχές των καταφυγίων είναι απαραίτητες για τα είδη που φεύγουν εύκολα από τα οικοσυστήματα, έτσι ώστε να υπάρχει αποθεματικό για αποκατάσταση. Ο πλούτος των ειδών στις υπόλοιπες παρθένες περιοχές ορισμένων τροπικών χωρών είναι ήδη υψηλός και μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την ανάγκη αποκατάστασης. Πέρα από τέτοιες περιοχές, το ιδανικό για την προστασία των οργανισμών και των οικοσυστημάτων τους είναι μία συνεχής διατήρηση, όπου οι ζώνες προστασίας συνδέονται με ζώνες ή διαδρόμους φυσικού οικοτόπου με μειωμένη χρήση από τον άνθρωπο, σχηματίζοντας ένα ανάλογο μωσαϊκό. Εάν τα φυσικά αποθέματα γίνουν νησίδες σε μια θάλασσα εντατικής χρήσης, υπάρχει κίνδυνος διαρροής ρύπων ή απώλειας νερού και είναι λιγότερο ικανά να διατηρήσουν πληθυσμούς σπάνιων ειδών. Η χάραξη ζωνών επιτρέπει επίσης στις κοινότητες να ασχολούνται ευρέως με την τοπική διατήρηση αντί να πληρώνουν για ταξίδια και εισόδους σε πλούσιες φυσικές περιοχές πλούσιες. Στη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, η διαχείρισης της γης και των μεγαλύτερων πληθυσμών άγριας πανίδας και χλωρίδας εκτός των εθνικών πάρκων γίνεται μέσω του κυνηγιού και της παρακολούθησης. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για είδη τα οποία οι τοπικές κοινότητες ανέχονται μόνο εάν οι ζημιές που προκαλούν μπορούν να αντισταθμιστούν από τα οφέλη από τη θήρα ή άλλες χρήσεις. Αυτό που πληρώνει, μένει.

Αποκατάσταση και ενίσχυση της φύσης

Αποκατάσταση παραλιακού μαγγρόβιου, φωτογραφία © Marco Quesada
Αποκατάσταση παραλιακού μαγγρόβιου, φωτογραφία © Marco Quesada

Παρά την επίτευξη κάποιας προστασίας για περίπου το 15% της γης σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οικοσυστήματα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους εξακολουθούν να υποβαθμίζονται και τα είδη να εξαφανίζονται ευρέως σε τοπικό επίπεδο μέσω της εντατικοποίησης της ανθρώπινης ζήτησης για τρόφιμα και υλικά. Προβλήματα από την ανθρώπινη υποδομή, όπως είναι οι δρόμοι, τα φράγματα, οι γραμμές ισχύος και οι ανεμογεννήτριες, συχνά μπορούν να μειωθούν εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες γνώσεις. Εάν η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος είναι το πρόβλημα, πολύ μικρές αλλαγές στη διαχείριση της γης, οι οποίες μερικές φορές ωφελούν τη γεωργία, τη δασοκομία και την κηπουρική, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αυξημένες επιπτώσεις στο πλούτο της φύσης. Τα κουτιά φώκιας, οι «τράπεζες σκαθαριών», οι ζώνες απομόνωσης και η διαφοροποίηση της χρήσης της γης αποτελούν όλα καλά παραδείγματα. Απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά για αυτή την «οικολογία συμφιλίωσης» και την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή της στη διαχείριση της γης (συμπεριλαμβανομένων των πόλεων) και της υποδομής.

Εάν η συγκομιδή άγριων ειδών διατροφής ξεφεύγει από τα προηγούμενα βιώσιμα επίπεδα, ειδικά του κρέατος για τις αγορές στις αναπτυσσόμενες πόλεις, είναι απαραίτητο να συμφωνηθούν μέτρα προστασίας με τις κοινότητες, με βάση τη σύγχρονη επιστήμη και την παραδοσιακή γνώση. Η εκτεταμένη υιοθέτηση της διατήρησης της κοινότητας καθυστέρησε από κοινωνίες που δεν ήθελαν να μεταβιβάσουν την ευθύνη για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στο χαμηλότερο κατάλληλο επίπεδο («προσέγγιση οικοσυστήματος») και πιστεύοντας ότι είναι καλύτερα η ανάπτυξη να αντιτίθεται παρά να γίνεται διαχείριση και αποκατάσταση ώστε να αντισταθμίζονται οι ανθρώπινες επιπτώσεις. Παρόλο που η αποκατάσταση αναφέρεται ευρέως στην επίσημη στρατηγική, η εφαρμογή είναι ελλειπής. Οι κυβερνήσεις και άλλοι φορείς πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα για την αποκατάσταση, τόσο με τις τοπικές κοινότητες όσο και με τις κοινότητες όλων όσων ενδιαφέρονται για τα εδάφη και τα άγρια ​​είδη. Οι κοινότητες ενδιαφέροντος μπορούν να έχουν ιδιαίτερους ρόλους, όπως όταν οι γεροκόμοι αναπτύσσουν γραμμές ασφαλείας για τα πουλιά και οι παρατηρητές πουλιών να αναζητούν προσεκτική τοποθέτηση αιολικών πάρκων.

Αστικά οικοσυστήματα

Μια ποικιλία φυτών ενθαρρύνει επίσης την ποικιλία των ζώων © Jamesteohart / Shutterstock
Μια ποικιλία φυτών ενθαρρύνει επίσης την ποικιλία των ζώων © Jamesteohart / Shutterstock

Η διαφύλαξη και η ανοικοδόμηση του πλούτου της φύσης πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τις αγροτικές αλλά και τις αστικές περιοχές, επειδή όλοι εξαρτώνται από τη φύση για τα τρόφιμα, το γλυκό νερό, τον αναπνεύσιμο αέρα και το σταθερό κλίμα. Κήποι, πάρκα, «πράσινοι πνεύμονες» και «σμαραγδένια περιδέραια» για να εμποδίσουν την αστική εξάπλωση μπορούν να αποφέρουν οφέλη, διότι η διαχείριση των φυσικών παροχών για ανθρώπινη και άλλη ζωή είναι απαραίτητη παντού. Επιπλέον, οι κάτοικοι των πόλεων συχνά επιστρέφουν στην ύπαιθρο και πρέπει να κατανοήσουν τη φύση, προκειμένου να συνεισφέρουν χρήσιμα στις αγροτικές κοινότητες.