Άγρια φύση και ανθρώπινη υγεία

Απεικόνιση του ιού COVID-19 μέσω μικροσκοπίου ηλεκτρονίων. © Shutterstock/Midnight Movement
Απεικόνιση του ιού COVID-19 μέσω μικροσκοπίου ηλεκτρονίων. © Shutterstock/Midnight Movement

Η άγρια ζωή συμβάλλει στη διατροφή και στα μέσα διαβίωσης πολλών τοπικών κοινοτήτων στον κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τρώμε κρέας με τρόπο που να είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και βιώσιμο για τους πληθυσμούς των ζώων. Το COVID-19, όπως ο Έμπολα, προκαλείται από έναν ιό που έφτασε στον άνθρωπο από άλλα ζώα. Το COVID-19 πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες και μπορεί να έχει μολύνει άλλα άγρια θηλαστικά πριν από τον άνθρωπο. Ιοί και βακτήρια έχουν μεταφερθεί σε ανθρώπους από άλλα είδη καθ 'όλη τη διάρκεια της εξέλιξής μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης, η μεταφορά ιών και βακτηρίων προσέφερε μερικές φορές οφέλη. Έτσι, τμήματα των κυττάρων μας ήταν αρχικά ανεξάρτητα βακτήρια. Ωστόσο, η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να είναι αργή και επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος θανάτου από το COVID-19 είναι υψηλότερος για ανθρώπους άνω των 60-70 ετών. Η προσπάθεια διάσωσης ανθρώπινων ζωών ασκεί πίεση τις ιατρικές υπηρεσίες σε χώρες με προηγμένες οικονομίες και αρχίζει να το κάνει και στις αναδυόμενες οικονομίες. Θα υπάρξουν συνέπειες για τη διατήρηση μίας σταθερότητας. Ένα αποτέλεσμα θα είναι η ευρεία ζημία στα προς το ζην, με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους, όχι πάντα βιώσιμους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα για την κλιματική αλλαγή, μέσω των ανθρώπων που μαθαίνουν να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και χρησιμοποιώντας λιγότερα ορυκτά καύσιμα για απομακρυσμένα ταξίδια.

 

Λύσεις διάρκειας

Ο ανθρωποειδής πίθηκος έχει ενδιαφέρον για παρακολούθηση αλλά είναι επικίνδυνος για φαγητό. © Shutterstock/Julian Popov
Ο ανθρωποειδής πίθηκος έχει ενδιαφέρον για παρακολούθηση αλλά είναι επικίνδυνος για φαγητό. © Shutterstock/Julian Popov

Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο για το μέλλον όσο και για το τώρα. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά, για να αποφύγουμε να βλάψουμε το περιβάλλον και τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, ορισμένοι λένε ότι το COVID-19 είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε άλλα ζώα, ούτε καν συσχετίζονται με αυτά. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σε ιούς και βακτήρια από άγρια και κατοικίδια ζώα εδώ και χιλιετίες. Το σώμα μας περιέχει πολλούς μικροοργανισμούς, κυρίως χρήσιμους για εμάς. Συνδεόμαστε με ζώα ό, τι κι αν κάνουμε, από μύγες στο έδαφος στο οποίο τα βρέφη ακουμπούν μέχρι πουλιά και θηλαστικά που επισκέπτονται τα σπίτια μας. Παρ 'όλα αυτά, οποιαδήποτε τροφή από την άγρια φύση πρέπει να είναι υγιής και βιώσιμη στη διαχείριση.

Από αυτήν την άποψη, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα είδη που σχετίζονται στενά με εμάς. Ενώ η επιδημία δεν φαίνεται να ξεκινά από ψυχρόαιμα ζώα, όπως ψάρια και ερπετά, ο κίνδυνος είναι υψηλός για ορισμένες ασθένειες που μεταφέρονται από ανθρωποειδής πιθήκους και νυχτερίδες. Φαίνεται σοφό να μην τρώτε αντίστοιχα ζώα και να ελαχιστοποιείτε την επαφή με νυχτερίδες και τα περιττώματα τους. Είναι πολύ ανόητο, καθώς και απάνθρωπο, να ζουν άγρια θηλαστικά στις αγορές τροφίμων. Ωστόσο, πρέπει να απαγορεύσουμε τη σύνδεση με άλλα είδη ζώων στα οποία έχουμε ήδη προσαρμοστεί ή που δεν δημιουργούν κίνδυνο ασθένειας; Όχι. Αυτό θα ήταν επίσης ανόητο, ειδικά όταν η ρυθμιζόμενη και βιώσιμη χρήση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζήσουν με το είδος και να διατηρήσουν τα οικοσυστήματά τους. Επιπλέον, αυτή είναι μια εποχή που η βλάβη στις οικονομίες προσθέτει πιέσεις στην ανάπτυξη που μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον. Η φύση μας χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει από ανθρώπους που εκτιμούν τα προϊόντα υγιών οικοσυστημάτων.

 

Άμεσες λύσεις

Ο COVID-19 μισεί το σαπούνι! © Shutterstock/Red Confidential
Ο COVID-19 μισεί το σαπούνι! © Shutterstock/Red Confidential

Για μία άμεση ανταπόκριση, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός μολύνοντας άλλους ανθρώπους. Η γνώση της βιολογίας του COVID-19 μας λέει ότι εάν ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ ανθρώπων σε υγρές επιφάνειες ή σε σταγονίδια νερού, εξαφανίζεται τοπικά. Έτσι, ο καθένας από εμάς πρέπει:

• Κρατήστε απόσταση από άλλα άτομα, για να μειώσετε την επαφή με τον ιό μέσω των σταγονιδίων που έχουν εκπνεύσει.

• Να μην ταξιδεύετε ή να συγκεντρώνεστε σε ομάδες, καθώς έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι.

- να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους σε κλειστά περιβάλλοντα ή σε πλήθη,

• Πλύνετε τα χέρια σας και απολυμάνετε τις επιφάνειες για να αποτρέψετε τη μεταφορά του ιού στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.