Protejarea, restaurarea și îmbunătățirea resurselor sălbatice

Protejarea naturii

Cum se schimbă bogățiile naturii cu modul în care folosim terenul © Chris Heward / GWCT
Cum se schimbă bogățiile naturii cu modul în care folosim terenul © Chris Heward / GWCT

Protecția și gestionarea zonelor și a proceselor naturale este importantă atunci când presiunea asupra naturii este mare. Zonele de refugiu sunt esențiale pentru speciile pierdute cu ușurință din ecosisteme, deci există stoc pentru restaurare. Bogăția speciilor din zonele învecinate ale unor țări tropicale este deja ridicată și poate fi păstrată fără a fi necesară restaurarea. Dincolo de aceste zone, un ideal pentru protejarea organismelor și a ecosistemelor lor este conservarea continuuă, în care zonele de protecție sunt alăturate și legate prin zone sau coridoare de habitate naturale cu utilizarea limitată de către oameni, formând un mozaic. Dacă rezervațiile naturale devin insule într-o mare de utilizare intensivă, ele riscă răspândirea poluanților sau pierderea apei și sunt mai puțin capabile să păstreze populațiile de specii rare. Zonarea permite, de asemenea, comunităților să se angajeze pe scară largă în conservarea locală, în loc să plătească pentru călătorii și intrare în zonele bogate în natură. În Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, mai multe pământuri și populații sălbatice sunt gestionate în afara parcurilor naționale decât în ​​ele, prin vânătoare și supravegherea lor. Această zonare este potrivită în mod special pentru speciile pe care comunitățile locale le tolerează numai dacă orice prejudiciu provocat de acestea poate fi compensat de beneficiile obținute din vânătoare sau din alte utilizări. Ce se plătește, va rămâne.

Restaurarea și îmbunătățirea naturii

Restaurarea mangrovelor de coastă, fotografie © Marco Quesada
Restaurarea mangrovelor de coastă, fotografie © Marco Quesada

În ciuda realizării unei protecții pentru aproximativ 15% din suprafața globală, ecosistemele folosite de oameni continuă să fie degradate, iar speciile se pierd pe scară largă la nivel local prin intensificarea cererii umane de alimente și materiale. Problemele legate de infrastructura umană, cum ar fi drumurile, barajele, liniile electrice și turbinele eoliene, pot fi adesea reduse dacă se aplică cunoștințe adecvate. În cazul în care pierderea habitatului este problema, schimbări destul de mici în gestionarea terenurilor, de care uneori beneficiază efectiv agricultura, silvicultura și grădinăritul, pot avea efecte dramatice asupra bogățiilor naturii. Cuiburi din cutii, "bănci de gândaci", benzi tampon și diversificarea utilizării terenurilor sunt exemple bune. Este nevoie de mult mai multă muncă de "reconciliere ecologică" și integrarea sa neîntreruptă în gestionarea terenurilor (inclusiv a orașelor) și a infrastructurii.

Dacă recolta de alimente sălbatice se îndepărtează de nivelurile anterioare durabile, în special cea de carne pentru piețele din orașele în creștere, este esențial să se pună de acord asupra măsurilor de protecție cu comunitățile, pe baza științei moderne și a cunoștințelor tradiționale. Adoptarea pe scară largă a conservării comunității a fost întârziată de societăți care nu au dorit să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea ecosistemelor la cel mai mic nivel adecvat ("abordarea ecosistemică") și prin convingerea că este mai bine ca dezvoltarea să fie opusă decât pentru management și restaurarea care va fi folosită pentru a compensa impactul uman. Deși restaurarea este menționată pe larg în strategia oficială, implementarea este slabă. Guvernele și alte organisme trebuie să coopereze mai bine pentru restaurare, atât cu comunitățile locale, cât și cu comunitățile tuturor celor interesați de terenuri și specii sălbatice. Comunitățile de interese pot avea roluri speciale, ca atunci când șoimari dezvoltă linii electrice de siguranță pentru pasari, iar supraveghetorii de păsări caută o plasare atentă a fermelor eoliene.

Ecosisteme urbane

O diversitate de plante favorizează și diversitatea animalelor © Jamesteohart / Shutterstock
O diversitate de plante favorizează și diversitatea animalelor © Jamesteohart / Shutterstock

Conservarea și refacerea bogățiilor naturii ar trebui să cuprindă nu doar zonele rurale, ci și zonele urbane, pentru că toată lumea depinde de natură pentru hrana, apă dulce, aer respirabil și climat stabil. Grădinile, parcurile, "plămânii verzi" și "colierele de smarald sau lanțurile de parcuri" create să blocheze extinderea urbană pot aduce beneficii, deoarece gestionarea serviciilor pentru viața omului și a altora este necesară peste tot. În plus, oamenii care trăiesc în orașe se întorc adesea în mediul rural și trebuie să înțeleagă natura, pentru a contribui util la comunitățile rurale.