استفاده انسان از اکوسیستمهای زمینی و ذخایر آنها

منافع اکوسیستمها و تهدیدات آنها

یک بهره برداری از دریا © Anatrack Ltd
یک بهره برداری از دریا © Anatrack Ltd

چرا برای طبیعت ارزش قائل میشویم؟ آیا برای آنکه معیشت و زندگی شما وابسته به طبیعت است مانند مردم برخی مناطق روستایی در بعضی کشورها؟آیا شما دوست دارید به حمع آوری میوه های وحشی،قارچ ها و ماهی ها و یا شکار ازراه های مختلف بپردازید؟ در برخی از کشورها غذاها اکثرا از مغازه ها تهیه میگردند اما در کل یک سوم مردم جهان سنت های دیرینه درجمع آوری غذا از طبیعت دارند. شاید شما خیلی ساده به دیدن حیات وحش علاقه مند باشید مخصوصا برای تسکین استرس و داشتن کمی تحرک؟ اگر این طور است شما از آنچه به عنوان خدمات تولیدی و فرهنگی اکوسیستم شناخته شده است بهره مند میگردید. آتش سوزی ها، سیل ها و هجوم آفات به غلات یا خانه ها نیز از تولیدات اکوسیستمهایی هستند که خدمات تنظیم کننده آنها دچار آسیب شده است. همه ما به فرایندهای اکوسیستمی که هوای قابل تنفس، آب سالم و اقلیم قابل تحمل را پشتیبانی میکنند وابسته هستیم.

تاثیرات انسانها بر اکوسیستم

صنعت ممکن است موجب آلودگی اتمسفر، خاک و یا آب گردد © Hramovnick/Shutterstock
صنعت ممکن است موجب آلودگی اتمسفر، خاک و یا آب گردد © Hramovnick/Shutterstock

وقتی ما اکوسیستمها را بنابر منفع خود تغییر میدهیم ممکن است اثرات منفی نیز در پی داشته باشد. در محدوده های حاصلخیز جنگلها، علفزارها و حتی تالابها ممکن است به زمین های زراعی تک محصولی تغییر کاربری داده شوند که این حذف پوشش گیاهی برای بسیاری از گونه های بومی مهم بوده و به کاهش حاصلخیزی خاک منجر می گردد. در محدوده هایی که مناسب کشاورزی مفرط نیستند ممکن است دامهای اهلی جایگزین حیات وحش شوند که اثر مخرب بیشتری با حذف گونه های شکارچی و افزایش چرای مفرط برگیاهان دارند. در محدوده های کم حاصل و دوردست مانند توندرا ها و یا تالابها و بیابان ها گسترش طبیعت گردی ممکن است تاثیرات منفی داشته و دیگر طبیعت بکر وحشی نداشته باشیم. حتی بدون احتساب اثرات جوامع محلی و گروه های بازدیدکننده، تخلیه جهانی پلاستیک ها و سایر آلاینده ها در هوا و آب به مناطق دوردست رسیده بدون احتساب گرمایش جهانی. مشکل گسترده دیگر از انتقال ناخواسته بیماری ها و معرفی ارگانیسمهایی که تایید شده از آنهایی که از قبل بوده اند مقاوم ترند نشات میگیرد.تمامی این مشکلات ممکن است باعث کاهش خدماتی که اکوسیستمها برای انسان و سایر ارگانیسمهایی که ما جهان را با آنها سهیم هستیم گردد.

مدیریت اثرات انسانها بر اکوسیستمها

وقتی مشکلات رخ می دهند جوامع محلی اغلب آنها را کشف و معمولا با شیوه ای متناسب با هزینه- منفعت آنها را بهبود می بخشند. مهارتهای گوناکونی برای مدیریت خدمات اکوسیستمی لازم است که شامل تلاشهای کاربردی کشاورزان محلی،جنگلبانان، ماهیگیران، شکارچیان،دوست داران حیات وحش، علف چین ها و باغبانان با همکاری دانشمندان و معمولا پشتیبانی مالی دولتها انجام می پذیرد. غنای طبیعی اکوسیستمها تا حدودی می تواند احیا گردد به شرطی که به اندازه کافی زمان و شرایط مطلوب برای آنها مهیا گردد. برخی از بخشها مانند گیاهان و ارگانیسمهای کوچک مانند حشرات و سایر حیوانات کوچک میتوانند سریعتر احیا گردند در حالی که جنگلهای کهن دهه ها برای بازسازی زمان لازم دارند و حتی خاکهای حاصلخیز سطحی به قرنها زمان برای تجدید شدن نیاز دارند.برای هدایت و ممکن سازی این کار دانشمندان و دولتها لازم است تا نحوه تشویق و کمک به تلاش جوامع محلی را درک کنند. مردم محلی را میتوان با تشویق به بهره برداری محدود و پایداراز منابع احیا شده در امرمشارکت در حفاظت و در ختیار قرار دادن دانش بومی در ازای این بهره مندی سهیم کرد.